
Земельні ресурси
•
Головний засіб виробництва в сільському , лісовому та
інших господарствах, де використовується земля відіграє роль родючості
грунтів.
•
Земельний фонд становить 133,9млн.км2. або 26,3%
загальної площі землі. Сільськогосподарськими землями (включаючи ріллю, луки,
пасовища, сади, плантації, ліси та чагарники) зайнято близько 35%, понад
30 %- населеними пунктами, промисловістю та транспортом – 3%
земельного фонду світу. У світі нині розорано і обробляється 10,8 %
загальної площі земельних ресурсів, зайнято луками та пасовищами 23,2 %.
Тенденція зростання кількості населення і зниження землезабезпеченості
загострюють необхідність розширення загальної площі сільськогосподарських
земель. За останні десятиліття їх площа зросла в світі на 360млн.га.
•
Відтворення ґрунтового покриву відбувається дуже повільно
зі швидкістю 0,2-2 см. за 100 років, тобто на утворення мінімально необхідного
для землеробства шару ґрунту потужність 18см. потрібно 1000 р.
•
Головна і найбільш природна проблема – опустошення земель
через вирубування лісів, знищення природного покриву, розорювання, неправильно
експлуатацію, надмірне випасання худоби, а також внаслідок промислового забруднення ґрунтів і
водойм, що негативно позначається на рослинному покриві.
•
За даними ООН , понад 40% земної поверхні стали
пустельними або перебувають під загрозою опустошення.
Водні ресурси
•
На світовий океан припадає 361млн.км.кв. або
(73,7%) загальної площі поверхні Землі. Площа всіх внутрішніх
водойм суходолу становить
близько (3%) площі земної кулі, майже
10% суходолу вкрито льодовиками.
•
Із загальних запасів води на Землі 1386млн.км3 (96,5%) припадає
на води світового океану. Об’єм підземних вод становить
понад 23400тис.км3, в льодовикахміститься 24064тис.км3,озерах-176тис.км3,
болотах 11,5тис.км3, в річках 2,2тис.км3, але
запас прісної води від усієї води на землі тільки 2,5% до того ж понад 2/3 законсервованого
в льодовиках та сніжниках. Використовується
тільки 0,0002% загальних запасів прісних вод. У багатьох регіонах великі річки
та озера знаходяться на порівняно мало освоєних територіях. Проблема нестачі
води в густозаселених регіонах землі також із значним забрудненням вод, річок
та озер в результаті господарської діяльності. Брудна вода стає непридатною для
життя, використання в побуті, зрошення сільськогосподарських земель та
використання в промисловості.
•
Один з найбільших споживачів
води - є сільське господарство. На вирощування 1т. цукрових буряків
витрачається 130-160м3 води,1т. Пшениці - 800-1200, рису -500-1000м3 води.
Багато води споживає промисловість. До найбільших споживачів води належать
також теплові електростанції.
ОСНОВНІ РИСИ СІЛЬСЬКОГО
ГОСПОДАРСТВА КРАЇН ЄВРОПИ
● Домінуюча
форма господарювання – фермерське господарство з середньою пл. 5 -25га.
● В країнах Східної Європи, крім
фермерських господарств, діють великі за
площами угідь сільськогосподарські підприємства
(Білорусь, Україна, Росія)
● Підвищення
продуктивності сільського господарства
через оптимальне використання факторів виробництва, застосування сучасних
технологій, модернізація і спеціалізація галузей
● Забезпечення
населення якісними продовольчими
товарами за прийнятними цінами
● Експортна
орієнтація продукції всіх сфер АПК (сільськогосподарська техніка, засоби
захисту рослин, хімічні добрива, племінні тварини, елітне насіння)
● Розвинуті
грошово-кредитні інструменти регулювання сільського господарства
● Повна відмова (обмеження) на вирощування
генетично модифікованих
сільськогосподарських культур
Потреба
в їжі та воді - основна проблема ххІ століття.
За прогнозами
FАО до 2050 р. чисельність населення у світі перевищить 9
млрд. чол., а приріст сільськогосподарського виробництва за цей період повинен
становити 70 %.
За розрахунками FАО, щоб одержати 1 кг картоплі, потрібно 1000 літрів
води, кукурудзи — 1400, пшениці — 1450, курятини — 4600 літрів. Рекомендована норма витрати води людиною становить
50 літрів на добу. Мінімум — 30 літрів: п’ять — для
пиття, приготовлення їжі, 25 — для гігієнічних потреб.
Але якщо середній американець споживає 500
літрів води на добу, британець — 200, у Гамбії цей показник
становить 4,5 літра, Малі — 8, Сомалі — 8,9, Мозамбіку — 9,3
літра води на добу. Близько 2 млрд. чоловік не мають доступу
до джерел питної води.
Україна в 2011 році зайняла 73-е місце в
рейтингу якості життя (з 192), 89-е — в рейтингу глобальної
конкурентоспоспроможності (з 130), 162-е — в рейтингу
економічних свобод (з 183).
Індекс якості життя комплексно характеризує рівень
суспільного розвитку країни, в т.ч. у сфері економіки, продовольчої безпеки,
екології, інфраструктури тощо.
В 1989 році за обсягами виробництва
а розрахунку на гектар сільскогосподарських угідь Польща випереджала Україну в
1,29 рази, а в 1990 році – відставала у 1,83 рази.
Проте в 2009 році перевага Польщі за
даним показником становила 3,32 рази, а в 2010 році – 4,35 рази.
Розвиток
інфраструктури аграрного ринку
•
у
Львівській області здійснюють практичну діяльність :
•
12
бірж, з них 10 товарних, одна агропромислова та одна аграрна біржа
•
40
гуртово-продовольчих ринків;
•
33
гуртово-плодоовочевих
•
37
дрібно гуртових ринків живої худоби та
птиці.
•
32 обслуговуючих кооперативів
•
Найбільший
оптовий (гуртовий) ринок сільськогосподарської продукції функціонує у м. Львові – ринок ТОВ «Шувар»
Фотографії з конференції: 




|